Tanya de Wit is na haar studie psychologie gestart met haar eigen praktijk voor coaching. Daarnaast is zij werkzaam als POH-GGZ in een huisartsenpraktijk en vervolgt zij haar opleiding tot psychotherapeut. Uit eigen ervaring met stress heeft zij zich gespecialiseerd in stress, burn-out en vitaliteit. Hiervoor is zij gecertificeerd coach, opgeleid via CSR Chronische Stress Reversal.
In dit interview geeft Tanya haar visie over stress en vitaliteit.
Wat is volgens jou stress?
“Je zou kunnen zeggen dat overspannen en burn-out verschillende stadia zijn op het gebied van stress. Mensen die overspannen zijn, hebben letterlijk last van te veel spanning en activiteit in het zenuwstelsel als gevolg van overbelasting. Dat kan leiden tot diverse lichamelijke en geestelijke klachten als hoofdpijn, slecht slapen, veel piekeren, een opgejaagd gevoel en een kort lontje.”
Hoe kijk jij naar burn-out?
“Burn-out zou ik een ernstiger stadium van stress willen noemen, waarbij sprake is van een grote mate van lichamelijke en geestelijke uitputting. Uit onderzoek blijkt dat dit beeld van ernstige uitputting eigenlijk altijd gepaard gaat met concentratiestoornissen. Het lukt dan bijvoorbeeld niet meer goed om te lezen of de aandacht bij een gesprek te houden. Mensen met burn-out zijn vaak langere tijd uit de roulatie en houden ook langer last van diverse klachten.”
Stress is toch niet alleen maar slecht?
“Nee, het is belangrijk te bedenken dat stress op zich niet slecht of goed is. In principe is het gewoon een reactie van je lichaam op uitdagende omstandigheden. Net als veel andere fenomenen wordt het pas een probleem bij te veel en te vaak.”
Heeft iedereen hetzelfde resultaat van jouw als vitaliteitscoach?
“Een van de leukste dingen aan mijn werk, is dat cliënten zelf hele diverse resultaten melden na een coaching traject. De een heeft bijvoorbeeld geleerd om de eigen grenzen beter aan te geven en de ander juist om ze op te zoeken. Wat het effect is van vitaliteitscoaching is dus heel persoonlijk. Maar er zijn wel zaken waar ik me op richt en die ik bij veel evaluaties als positieve effecten terug zie komen.”
Wat hebben klanten aan jouw vitaliteitscoaching?
“Ten eerste krijgt je meer kennis over zowel geestelijke als lichamelijke aspecten van vitaliteit. Daarna zal je een grotere vaardigheid ontwikkelen om stress èn vitaliteits signalen bij jezelf te herkennen en ernaar te handelen. Er ontstaat een diepgaand inzicht in de activiteiten in je leven die energie en plezier geven en welke zaken je vooral kosten. En als laatste komt er meer vertrouwen in je eigen vermogen om meer vitaliteit in je leven te brengen en stress te hanteren, ook op langere termijn.”
Wat is jouw manier van werken?
“Wat ik heel belangrijk vind is het leveren van maatwerk. Er zijn een aantal vaste instrumenten en methoden die ik gebruik. Hiervan weet ik dat ze goed werken, maar niemand wordt bij mij benaderd volgens een vast protocol. Ik kijk goed wie ik voor me heb en richt de coaching daar geheel op in.
Verder streef ik naar duurzame resultaten. Dat betekent niet dat cliënten zich de rest van hun leven vitaal blijven voelen of voortaan altijd fantastisch stress kunnen hanteren. Maar wel dat ze met de ups en downs van het leven gemakkelijker om kunnen gaan, ook lang nadat de vitaliteitscoaching voorbij is. In mijn aanpak ben ik multidisciplinair.”
Wat houdt dat in?
“Dat wil zeggen dat ik aandacht besteed aan zowel lichamelijke, mentale, emotionele, als gedragsaspecten van stress. Daar waar cliënten er baat bij hebben verwijs ik ook door naar collega’s die iets kunnen toevoegen, zoals bijvoorbeeld fysiotherapeuten, Mensendieck therapeuten en haptonomen. Tenslotte vind ik het ook heel belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Als ik zie dat er bij een cliënt sprake is van urgente problematiek die voorrang heeft boven vitaliteitscoaching en stressmanagement, verwijs ik graag door naar kundige collega’s uit aangrenzende vakgebieden.”
Behoefte om hier over door te praten? Maak een afspraak voor een gratis 30-minuten gesprek met Tanya…