Leidinggeven op afstand is een essentiële competentie geworden. De digitale transformatie is immers volop gaande: minstens twee dagen per week thuiswerken zal een nieuwe norm worden. De CAO van bijvoorbeeld ING-bank gaat uit van 50% thuiswerken.
Je bent niet alleen bezig het werk opnieuw uit te vinden, maar ook de samenwerking èn het leidinggeven.
Dit brengt worstelingen met zich mee. Belangrijke competenties als je sociale antenne, je verbindend vermogen, hoe zorg je voor eigenaarschap bij medewerkers en je voortgangsbewaking, die staan nu echt op scherp.
Benut de crisis om je leiderschap naar een ‘next level’ te brengen
Het bekende recept voor het leiden van een online team overleg:
- zorg dat jezelf fris bent om er voor de ander te zijn
- altijd beginnen met aandacht geven aan de mensen, het proces en de onderstroom
- doorvragen naar het welzijn van de ander
- de discussie verbinden aan de gezamenlijke purpose: heb het dus over wat ‘wij aan het bereiken zijn’, dat tilt je uit boven de struggle van nu en morgen
- een flinke schep inspiratie toevoegen
- samen s.m.a.r.t. afspraken maken
- vertrouwen schenken – dit betekent: zaken loslaten, maar wel naar de voortgang informeren
Het online bouwen aan vertrouwen & verbinding
Bovenstaand gedrag lukt je als jij in staat bent om de volgende vijf mindset componenten in te zetten:
- Ontvankelijkheid. De mate waarin je openstaat voor iedere medewerker. Voorbeelden: de ander uitnodigen zichzelf vrijelijk uit te drukken, empathisch te luisteren en de zaak bekijken van het perspectief van de ander. Luisteren, samenvatten, doorvragen (LSD). Vragen stellen aan je team kan door MentiMeter of Kahoot te gebruiken.
- Transparantie: De mate waarin je open bent over jezelf, je ideeën en je mening. Voorbeelden: openheid tonen over de info waarover jij beschikt, over je zakelijke motieven en je persoonlijk welzijn. Verborgen agenda dus vermijden.
- Positiviteit: Blijf je zo veel mogelijk positief over jezelf, de ander en de situatie. Voorbeelden: waardering uitspreken voor de bijdrage van de ander, realistisch optimisme uitstralen, focus op het goede in mensen en kansen in de situatie. Vermijd dus kritiek, beschuldigingen en negatieve oordelen in een team call – maar schuif dit door naar 1-op-1 of subgroep. Zelf las ik dan een ZOOM-pauze in en ga met betrokkenen apart even verder in een break-out room.
- Betrokken zijn op de ander. De mate je waarin je jezelf inzet voor de ander. Voorbeelden: hulp of assistentie aanbieden, extra tijd en energie besteden aan de ander, vasthouden aan je toezeggingen.
- Plezier. Naast info-tainment ook entertainment, rooster je regelmatig een team meeting in voor informeel bijpraten, bijvoorbeeld lunch of namiddag borrel.
Door bewust extra tijd te plannen voor bovenstaande, minimaliseer je de nadelen van online vergaderen en profiteer je juist van de voordelen en mogelijkheden.
Je eigen leerproces versnellen via video
Het mooie van een virtuele teamvergadering is dat je deze makkelijk op video kan opnemen. Kwestie van evalueren met een buddy op je werk of met iemand thuis.
Gunstig perspectief
- als je van huis uit al een verbindende leiderschapsstijl hebt, dan kan je online leidinggeven makkelijk leren invullen. Kwestie van je oude, rijpe wijn in een nieuwe zak overgieten. Je loopt geen risico op burn-out klachten.
- als je een meer taakgerichte sturende leiderschapsstijl hebt, dan sta je voor een steile leercurve. Je moet bewust een extra zeil aan ‘mensgerichtheid’ bijzetten. Kwestie van mindset verbreding, focussen, oefenen met nieuw gedrag. Oppassen dat je niet burn-out raakt. Je kan altijd een coach inschakelen.
In onze executive coaching aanpak is uitgebreid aandacht voor de ontwikkeling van je leiderschapscompetenties.