Werkplezier vergroten: ‘30% van de medewerkers is niet tevreden over het werk en gaat niet met plezier naar het werk’
Dit hoge percentage doet me terugdenken aan mijn studie psychologie. Mijn scriptie had als titel: ’Hoe verhogen wij de arbeidstevredenheid in Nederland?’ Sindsdien ben ik altijd met dit doel bezig geweest. In deze praktijkcasus laat ik zien, hoe jij meer plezier in je werk kunt creëren.
Praktijkcasus
Een manager die ik coach vertelde dat hij zich niet meer kon herinneren, wanneer hij voor het laatst met plezier op zijn werk was. En, voegde hij eraan toe, ‘mijn plezier neemt gedurende de dag enorm af. ’s Avonds heb ik gewoon geen puf meer om nog wat leuks of sportiefs te doen. Vrienden bellen komt er niet meer van’. Hij tekende een neerwaartse lijn in de lucht en trok er een somber en vermoeid gezicht bij. Hij was in een negatieve spiraal terecht gekomen, die hij maar moeilijk doorbreken kon, in zijn eentje.
Theorie
Afnemend werkplezier heeft meestal niet met de inhoud van het werk te maken, maar met factoren in de omgeving. Zoals werkdruk, weinig verbinding met collega’s, gebrek aan autonomie, reorganisatie, productiedwang, eisende klanten, spanning tussen collega’s, een moeizame relatie met je baas. Deze omgevingsfactoren zijn weliswaar lastig te beïnvloeden, maar je kunt er wel beter mee leren omgaan. Enkele voorbeelden van hoe je werkplezier vergroten zelf in de hand hebt:
- je kunt leren om andere prioriteiten te stellen, om je werk beter te plannen.
- je kunt bewust investeren in de onderlinge samenwerking. Een goede werksfeer en steun van collega’s en baas zijn immers medebepalend voor plezier in het werk.
- je kunt leren assertiever te worden, je kunt leren om sneller knopen door te hakken, je kunt afleren om iedereen te vriend te willen houden
Verder geldt: Hoe langer je in dezelfde functie, hoe meer je werkplezier afneemt. Het is dus verstandig om tijdig aan loopbaanontwikkeling te doen.
Praktijk
De projectleider vertelde dat zijn dilemma was: ‘ik ben hoofdkostwinner en ik durf geen kritisch geluid te laten horen, omdat ik bang ben voor een magere beoordeling krijg en mijn baan op het spel te zetten’.
Hoe pak je zo’n vraagstuk aan? In zijn coachingstraject gericht op werkplezier vergroten hebben we gewerkt aan energiegevers- en energievreters:
- Aandacht voor eigen gezondheid en welzijn: op tijd naar huis gaan en het investeren in sport en privéleven.
- Zoek in je werk die dingen op die je motiveren. Waar haal jij precies jouw voldoening uit?…. zoek dààr dan meer verbinding mee en ga dat meer doen!
- Minder stress ervaren door het afstoten van zaken die energie vreten (makkelijker gezegd, dan gedaan)
- Loskomen van de angst voor baanverlies – leer te springen en om te gaan met ‘de vrije val’ (denk aan parachutespringers). Vaak voelt het alsof je leven op het spel staat, maar dit is niet zo: een irreële angst dus.
Kortom: door te investeren in jezelf en in je eigen competenties, wordt je sterker en krijg je weer plezier.
Hoe is het met deze projectleider afgelopen? Die is in zijn vrije tijd meer gaan sporten, heeft zijn affiniteit met onroerend goed met zijn werkgever besproken, is overgestapt naar projecten op het gebied van huisvesting. En is een opleiding tot makelaar begonnen. Hij heeft weer zin in zijn werk en perspectief op een toekomst in het onroerend goed, hetzij binnen zijn huidige bedrijf, hetzij daarbuiten.
Succes in je werk én werkplezier vergroten staan centraal in onze coachings. Tijdens een traject kijk je goed naar jezelf, je functioneren, wat je dwars zit, wat je belemmert, waar je bang voor bent. Samen met je coach maak je weer verbinding met je drijfveren en leer je in het diepe te springen. Het blijkt een effectieve weg te zijn naar meer werkplezier.
Meer weten over waar bij jou de schoen wringt ? Geïnteresseerd in een verdiepingsslag?
Neem contact met ons op voor meer info of voor een afspraak voor vrijblijvende intake.
Zie ook de pagina loopbaancoaching