Bij stress denk je al snel aan een opgefokt gevoel, gepieker en een kort lontje
Teveel spanning, teveel denken, te snel geëmotioneerd. Kortom; stress associëren we het gemakkelijkst met overactiviteit. En dat klopt ook wel, want als je stresssysteem te vaak aanslaat wordt het inderdaad overactief. Maar in aanloop naar deze situatie van overspanning heb je meestal al een aantal subtielere signalen van overbelasting genegeerd, namelijk van moeheid.
Moeheid is in principe een uitnodiging van je lichaam om rust te nemen en op te laden
Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de waan van de dag wil dit besef nog wel eens naar de achtergrond verdwijnen. Het komt vaak gewoon niet goed uit; als je nog naar huis moet rijden na een drukke werkdag, de kinderen moet ophalen van de opvang en ook nog ‘s avonds moet overwerken. Dus dan zet je je er overheen en ga je gewoon door. Ons lichaam is er gelukkig ook op ingericht dat dat best een aantal keer kan, zonder dat je meteen overspannen raakt.
Maar als je niet regelmatig slaapt of rustmomenten inhaalt, ga je op de pof leven
Je lichaam genereert nog wel de benodigde energie om de dagen door te komen, maar het herstelt niet meer goed van de gedane arbeid. Daardoor teer je langzaam in op je energiereserves en laadt je accu niet goed meer op. Fysiek merk je dat o.a. doordat het lome gevoel dat bij gezonde moeheid hoort – een belangrijk signaal dat er opgeladen moet worden – langzaam verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt vermoeidheid die zich in allerlei ‘vermommingen’ laat voelen, zoals lusteloosheid, onrust, verhoogde spierspanning en hoofdpijn.
De kunst is dus om tijdig op te merken dat moeheid verandert in oververmoeidheid en spanning
En dat is niet eenvoudig, wat dit is een proces dat gradueel verloopt. Je went dus langzaam aan een toestand van overspanning waardoor het lastig is om te zien wat er gebeurt. Toch zijn er een aantal duidelijke signalen waaraan je kunt merken dat je gezonde moeheid te vaak hebt genegeerd.
1 – Je slaapt veel zonder het gevoel er ook echt van uit te rusten. Of het lukt juist niet meer om goed in of door te slapen. Maar ook bijvoorbeeld wakker worden met hoofd- en/of spierpijn, zonder dat je je spieren in de dagen daarvoor bijzonder hebt uitgedaagd.
2 – Minder zin en plezier in activiteiten die je voorheen voldoening gaven. Dit is een signaal om bijzonder serieus te nemen, want juist deze zaken dienen om je accu op te laden. Vervullen ze die functie niet meer en doe je er niets aan om dit te onderzoeken, dan koers je – net als bij autorijden – in feite aan op stilstand.
3 – Je neemt meer koffie, alcohol, suiker of pijnstillers dan normaal. Dit zijn allemaal middelen die een gebrek aan energie of ontspanning moeten camoufleren.
Er is dus een verschil tussen gezond en gestresst moe zijn
Moeheid die gepaard gaat met een prettig aanvoelende loomheid, het vermogen om te ontspannen èn op te laden (kan ook geestelijk zijn), is geen teken van stress. Maar zodra je merkt dat je deze gezonde vorm van moeheid nauwelijks meer ervaart terwijl daar een of meerdere ‘vermommingen’ voor in de plaats zijn gekomen, dan is het raadzaam om snel je stressniveau te (laten) checken.
Meer weten over jouw persoonlijke situatie? Overleggen met een vitaliteitscoach (soms ook stress coach genoemd)? Neem contact op voor een gratis 30-minuten consult.